Perfectie is onmogelijk

Als we ons hele leven blijven wachten totdat we perfect of onaantastbaar zijn, zullen we uiteindelijk relaties en kansen opofferen die nooit meer terugkomen, onze kostbare tijd verdoen en onze talenten de rug toekeren.

Perfect en onaantastbaar zijn is verleidelijk, maar menselijk gezien onmogelijk. Ga maar na en kijk maar eens goed naar je eigen leven, naar je verwachtingen, naar de keuzes die je hebt gemaakt en wat je achteraf anders had willen doen. Perfect zijn kost heel veel energie, perfectie put de mens uit en gaat ten koste van een hele hoop mooie dingen in het leven.

Wees echt

We kijken soms op tegen mensen die het allemaal voor elkaar lijken te hebben. Ze zien er goed uit, hebben veel geld, een dure auto, de juiste hobby’s en de juiste vrienden. Je zou dolgraag bij hun club willen horen.
Diep van binnen weet je dat ze eigenlijk helemaal niet zo perfect zijn, je weet niet hoe het er thuis aan toe gaat en misschien zijn ze wel diep ongelukkig. Je hoort ze ook wel eens roddelen en gemene dingen zeggen over mensen die het juist goed proberen te doen. Zou je dan eigenlijk wel bij hun club willen horen?

Het zijn juist de mensen die hun nek uitsteken, die betrokken zijn en zich kwetsbaar durven opstellen die er echt toe doen. Dat zijn de mensen die je in je kring wilt hebben en dat is wat we allemaal meer zouden moeten doen. Onze nek uitsteken voor de ander, betrokkenheid tonen, ons kwetsbaar durven opstellen en echt zijn.

Kwetsbaarheid telt

Het zijn vaak de mensen die kritiek hebben meer macht hebben of een hoger aanzien hebben. Kritiek komt vanuit angst, kritiek lever je uit schaamte. Schaamte omdat je zelf die speech niet hebt durven houden voor die groep mensen. Schaamte omdat je net als iedereen bleef zitten terwijl je eigenlijk je plek kon afstaan.
Kritiek komt dus van angst en schaamte, we zijn al gauw geneigd om anderen de schuld te geven om onze eigen imperfecties te verbergen. We kraken de speech af door te zeggen dat diegene zich een keer versprak of dat hij of zij wel andere schoenen aan had kunnen doen als je voor zoveel mensen gaat spreken.

Toon moed

Kritiek geven is makkelijker dan je kwetsbaarheid te tonen en de moed te tonen om voor zoveel mensen te gaan spreken. Die betrokkenheid en kwetsbaarheid maakt mensen mooi, oprecht en zichzelf. Het heeft te maken met loslaten wat anderen van je vinden. Het heeft te maken met perfectionisme loslaten. Het heeft te maken met de onzekerheid loslaten over wat je zou moeten doen. Als jij iets goed vind en het juiste vind om te doen, dan moet je dat doen. Toon je kwetsbaarheid en toon moed. Geef minder kritiek en probeer niet perfect te doen, het bestaat niet. Het is menselijk onmogelijk.


In dit artikel is geciteerd uit het boek van B. Brown  ‘De kracht van kwetsbaarheid’

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s